Etykiety

czwartek, 15 sierpnia 2013

Czekoladowe muffiny

Najlepsze muffinki, jakie robiłam do tej pory! Ich główną zaletą jest oczywiście to, że są mocno czekoladowe ;) Ciasto nie jest suche, dzięki użytej śmietanie muffinki maja sprężysta strukturę. Polecam!




Składniki*:                                                         

  • 225 g mąki pszennej                                                      
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 2 roztrzepane jajka
  • 85 g roztopionego masła
  • 300 ml śmietany
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g posiekanej białej czekolady
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki.


W drugim naczyniu wymieszać  mokre składniki.


Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszaj do połączenia się składników. Do masy dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.


Wyłożyć formę do muffinek papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości. 


Piec przez około 20 minut w temperaturze 200ºC do suchego patyczka.
Smacznego! :)
* Z podanej ilości składników wyszło mi 18 muffinek. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz