Etykiety

środa, 21 sierpnia 2013

Szarlotka brzoskwiniowa

W tym roku w moim ogródku brzoskwinia wyjątkowo bardzo obrodziła, więc jakoś trzeba było spożytkować nadmiar owoców . Postanowiłam upiec tą pyszną brzoskwiniową szarlotkę. Zniknęła ze stołu  w mgnieniu oka. ;)




Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 80 dag brzoskwiń
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder, żółtka i sól, zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce przez 1 godzinę.
W tym czasie sparzyć brzoskwinie w gorącej wodzie, obrać ze skórki, pozbawić pestek. Razem z cukrem przesmażyć jak na marmoladę ( będzie gotowe, kiedy wystarczająca ilość wody z brzoskwiń odparuje).
Wyciągnąć ciasto z lodówki. Podzielić na 2 dwie części. Jedna rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Piec 15 min w temp. ok 200ºC.
Po tym czasie posypać ciasto migdałami i bułka tartą. Wyłożyć na nie marmoladę brzoskwiniową. Rozwałkować druga połowę ciasta, pokroić w paski i ułożyć z nich kratkę na cieście. Piec 40 min w temp. 180ºC.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz